Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Una xerrada sobre repressió policial parla de feixisme institucional
Una xerrada sobre repressió policial parla de feixisme institucional

Una xerrada sobre repressió policial parla de feixisme institucional

15 de març de 2013 a les 13:03

Coincidint amb l’aniversari de diverses actuacions policials, entre les quedestaquen una càrrega contra estudiants a la Universitat Autònoma o l'aniversari de l'execució de Salvador Puig Antich, la plataforma antirepressiva Solidaritat Cerdanyolenca va celebrar dilluns al vespre una xerrada entorn del que consideren inici de la repressió policial al voltant de l’Assemblea d’Okupes i com l’escalada repressiva acaba provocant el cas de l’Àlex i l’Andrea, que acusen agents policials de Cerdanyola d'abús d'autoritat.

El membre d’Alerta Solidària, Xavier Pellicer, diu que hi ha una repressió política, al voltant de la qual existeix la repressió policial. Tot un seguit de tentacles del sistema que serveixen per sotmetre a una majoria per part d’una minoria.

L’objectiu final d’aquesta repressió, segons ell, és, d’una banda, la supressió de la solidaritat social, la xarxa i estructures de transformació social que, al marge del sistema, pretenen configurar alternatives i, de l’altra, sotmetre a totes les persones que conformen la societat i transformar-les en els seus col·laboradors.

Per a Pellicer, d’entre totes les eines repressives que té l’Estat, petits grups o col·lectius poden trobar aquelles escletxes per resistir en les millors condicions.

D’altra banda, creu que l’escalada repressiva no és única a Cerdanyola i, quant a la policia local, considera que s’excedeix en les seves funcions, sobre tot vers determinats col.lectius. Uns excesos que no són comesos per unes determinades persones, sinó que és una dinàmica política.

De la seva banda, el membre de Solidaritat Cerdanyolenca, Pol Ribas, creu que el cas de l’Alex i l’Andrea s’entén per una escalada repressiva que té com a objectiu acabar amb la disidència al voltant de l’Assemblea d’Okupes. Ribas parla d'un "feixisme institucional" que personalitza amb la cremada d’un immoble ocupat, segons ell, per part de neonazis, amb la connivència del propietari, policies locals, Mossos d'Esquadra i món polític local.

Per a Ribas, que de 78 agents de la Policia Local, n’hi hagi 13 "enmerdats" per mala praxi és "una bona prova de que no és una qüestió de pomes podrides, sinó de que els ho permeten" i no és quelcom fortuit.

L’advocada i membre de l'Associació Memòria contra la Tortura, Bego Casado, diu que quan els truquen de comissaria per assistir un detingut sota l’acusació d’atemptat, resistència o desobediència a la autoritat, ja sap que es trobarà una persona amb cops i blaus. Una pràctica que es posa com a defensa per part de la policia quan hi ha hagut un seguit de maltractaments per part policial durant el procés de detenció. Sobre la presumpció de veracitat per part de la policia, Casado manté que això no és cert, ja que té la mateixa que qualsevol altre ciutadà.

Quant a l’elaboració dels informes mèdics, Casado també acusa als facultatius de ser totalment parcials, ja que quan es tracta dels policies les ferides o contusions són qualificades de greus o molt greus, mentre que quan es tracta dels detinguts aquestes són lleus o inexistents. Tot un greuge comparatiu que no creu casual.

Finalment, la membre de Compromís per Cerdanyola, la fins dijous passat regidora Maribel Rodríguez, creu que es confon a la gent amb la generalització d’una pretesa i exagerada inseguretat i que es fan assimilacions arbitraries i interessades entre comportaments insolidaris o expressions de descontentament. Rodríguez manifesta que no s’hauria de confondre disidència amb vandalisme.