Vaga a la xarxa ferroviària els dies 31 de juliol i 1 d'agost
24 de juliol de 2014 a les 14:07La vaga es convoca a les dues empreses ferroviàries, Renfe i Adif, amb l’objectiu de denunciar el desmantellament del sistema ferroviari públic, les externalitzacions de serveis en mans privades i la negativa de les empreses a aplicar els acords compromesos en els convenis col·lectius de l’any 2012.
Els treballadors del servei de trens de rodalies, mitja i llarga distància estan convocats a la vaga els pròxims dies 31 de juliol i 1 d’agost. Els sindicats i el comitè general d’Adif, convocants de les dues jornades de vaga, volen fer entendre a l’opinió pública que “hi ha un abandonament total de la xarxa ferroviària convencional” i que el mal servei que s’està oferint és per les retallades que s’estan aplicant i la manca de recursos.
El secretari general de la secció sindical de CC.OO a Renfe, Cristóbal Cobo, assegura que estan en una “situació límit” perquè les empreses estan tancades a complir els compromisos adquirits en els convenis pel que fa a mobilitat, plantilla i externalitzacions, entre d’altres qüestions. Cobo explica que en els últims anys s’han anat fent Expedients de Regulació d’Ocupació voluntaris i pactats però les taxes de reposició no s’estan aplicant des de l’any 2010. El representant sindical explica que aquesta actitud respon a uns plans polítics molt restrictius que acaben suposant un perjudici per als clients de la xarxa ferroviària.
Des de CC.OO manifesten la seva voluntat de no perjudicar els usuaris i recorden que la protesta no té contingut econòmic sinó que és una crida perquè les empreses s’avinguin a complir els seus compromisos així com a negociar altres aspectes pendents. Aquests incompliments i el debilitament dels recursos humans deixen a Renfe i el seu personal “en una delicada posició en l’escenari de la liberalització”, segons CC.OO.
Cristóbal Cobo es mostra convençut que el Ministeri de Foment decretarà uns serveis mínims abusius amb circulacions de trens que oscil·laran entre el 75% i el 50%; el que suposarà que molts treballadors no puguin exercir el seu dret a la vaga. Cobo reconeix que és difícil entendre una vaga en el moment punta de vacances però, segons assegura, la situació és molt delicada i cal un punt d’inflexió. Des de CC.OO consideren que les dues empreses, Renfe i Adif, tenen elements més que suficients per poder arribar a un acord i aconseguir que es desconvoquin les dues jornades de vaga.
Cristóbal Cobo creu que per evitar el conflicte seria necessari un canvi de posicionament de les empreses i el ministeri “pel que fa a inversions, suport a un sector públic empresarial potent i que sigui referent i un compromís pel que fa a la plantilla”. Alguns dels aspectes que des de la secció sindical consideren imprescindibles són: noves contractacions, fomentar la contractació interna d’activitats entre empreses del mateix grup abans que realitzar processos d’externalització, retornar als interventors les càrregues de treball que ara se’ls estan retirant, retirar la que consideren una imposició unilateral de determinats criteris de remuneració i que es compleixin els compromisos de mobilitat de personal per fer front a les vacants.
CC.OO insisteix en que la desconvocatòria està en mans de l’empresa i mostren la seva disposició a parlar amb les direccions de les empreses.