Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • Vaga indefinida a la recollida de residus a partir del 27 d’abril
Vaga indefinida a la recollida de residus a partir del 27 d’abril

Vaga indefinida a la recollida de residus a partir del 27 d’abril

20 d'abril de 2022 a les 10:54

El comitè d’empresa de Prezero, l'antiga Cespa Ferrovial, empresa concessionària del servei públic de recollida de residus i neteja de la via pública a Cerdanyola, ha convocat vaga indefinida a partir del 27 d’abril pels desacords en la negociació del conveni col·lectiu en què la plantilla reclama recuperar el poder adquisitiu perdut els últims anys.

El comitè d’empresa de Prezero, empresa concessionària del servei públic de recollida de residus i neteja de la via pública a Cerdanyola, ha convocat vaga indefinida a partir del 27 d’abril pels desacords en la negociació del conveni col·lectiu en què la plantilla reclama recuperar el poder adquisitiu perdut els últims anys.

Els sindicats CCOO, UGT i CGT, que conformen el comitè d’empresa, asseguren sentir-se indignats per la postura de la direcció de Prezero i els acusen de bloquejar la negociació d’un conveni que va perdre la vigència al desembre de 2020. Els representants de la plantilla afirmen que l’empresa plantejava d’inici un increment del 0 % per al 2021 i una reducció salarial del 2 % durant els dos anys posteriors, però que la pressió de la plantilla va fer que l’empresa plantegés una última oferta una congelació salarial durant tres anys.

Per la seva banda, la plantilla plantejava d’inici increments relacionats amb l’evolució de l’IPC  amb l’objectiu de recuperar “el poder adquisitiu salarial perdut els darrers anys” i també la millora de diferents aspectes de contingut social i laboral que, afirmen, “l’empresa s’ha negat a acceptar limitant-se a oferir millores en aspectes que ja estan previstos en la normativa laboral vigent i que no complia”.

Els representants sindicals no entenen “la posició inflexible” de l’empresa “sobre la base d’unes suposades pèrdues econòmiques importants en el compte de resultats”. Per als integrants del comitè d’empresa “no és just, ni ètic, ni acceptable que Prezero traslladi als treballadors els dèficits de la seva gestió empresarial d’un servei públic i encara menys en un moment on patim un important increment de la carestia de vida”.

A més, la plantilla es queixa de “la precària situació” en què desenvolupen els seus serveis en els últims mesos, tot assegurant que són “incomptables” les avaries als vehicles de la flota d’empresa i que treballen en situacions “que no sempre garanteixen la seguretat i la salut laboral”.

Mediació de l’Ajuntament

El comitè d’empresa va informar el govern municipal de Cerdanyola, ja que l’Ajuntament és el titular del servei, del conflicte existent i la possibilitat que derivés en una convocatòria de vaga i l’equip de govern es va comprometre a intentar acostar posicions amb l’objectiu, manifesten els sindicats, de garantir un increment salarial d’un 2 % aquest any, equivalent a l’increment salarial de la plantilla de l’ajuntament. No obstant això, el comitè d’empresa indica que des del govern municipal s’ha manifestat que la direcció de Prezero també s’ha mostrat inflexible, però “tot i així es comprometia a buscar fórmules tècniques i mediar davant l’empresa per poder satisfer, encara que fos en part, les demandes” de la plantilla.

Conmprensió a la ciutadania

Des del Comitè d’empresa asseguren no tenir cap més remei, “per una qüestió de dignitat, de convocar vaga posant així en marxa “els mecanismes legals de reivindicació i lluita al seu abast” i després que ho hagi acordat l’assemblea de la plantilla  “pràcticament per unanimitat”.

Els treballadors són conscients dels perjudicis que poden ocasionar a la ciutadania de Cerdanyola i manifesten que “esperen la seva comprensió”, al temps que confien que es pugui arribar a un acord acceptable que comporti la desconvocatòria de la vaga. En aquest sentit, asseguren que acudiran a les taules de diàleg i medicació amb actitud positiva.

La plantilla de Prezero espera una resolució que no enquisti el conflicte i eviti escenaris més dràstics, i també confia que s’acceleri la licitació d’una nova contracta que permeti una millora del servei públic de residus i neteja al municipi, garantint una gestió amb millores materials, ambientals i laborals.

Prezero, companyia del grup Schwarts, que inclou la firma de supermercats Lidl, va adquirir Cespa, l'àrea de medi ambient de Ferrovial, a finals de 2021. Prezero compta amb 30.000 empleats en total a 430 instal·lacions repartides entre Alemanya, Polònia, Països Baixos, Bèlgica, Luxemburg, Suècia, Àustria, Itàlia, Espanya, Portugal i els Estats Units.