Veïns de Bellaterra proposen una ronda com alternativa al vial interpolar
7 de novembre de 2005 a les 0:00El vial interpolar és un projecte emmarcat dins el PGM de 1976, un enllaç viari que creua els dos vallesos, de Montmeló a Castellbisbal, i que passa pel nostre municipi per Bellaterra. Veïns d’aquest barri han posat en marxa una campanya de protesta amb l’objectiu d’evitar la construcció del vial interpolar perquè, afirmen, suposarà la construcció d’una autovia que causaria greus destrosses ambientals, suposaria un gran perill per la zona escolar de Can Sant Joan, afectaria a un nombre important de cases a Bellaterra i provocaria l’aïllament de la UAB, entre d’altres qüestions.
Joaquim Simon, president de l’Associació Bellaterra contra l'Interpolar, indica que el vial interpolar suposa la construcció d’una autovia de quatre carrils amb mitjana i amb un límit de velocitat de 70 km/h contemplada dins del Pla de Carreteres de la Generalitat de Catalunya. Tot i això, Simon la qualifica de carretera fantasma perquè “ningú en parla d’ella". Simon considera que l’objectiu de la carretera és important ja que vol connectar els polígons industrials del Vallès, però creu que es poden aportar alternatives i millores destacades.
Bellaterra contra l'Interpolar ha plantejat una alternativa al projecte realitzada per la consultora Cicsa i que contempla la construcció d’una ronda entre les rotondes del col.legi La Vall i de l’empresa Hewlett Packard que circularia allunyada de les cases de Bellaterra. Simon destaca que "en l'actualitat ningú planteja una nova carretera creuant per un nucli urbà però s'entesten a fer-la perquè ja està projectada".Per a Simon, la seva alternativa contempla molts avantatges -allunyar-se de cases i de la zona escolar, principalment- i afegeix que estan oberts a incloure millores que plantegi la Generalitat.
Des de l’entitat indiquen que la Generalitat i els Ajuntaments de Cerdanyola i Sant Cugat els donen bones paraules mentre es negocien projectes que suposen la construcció de nous trams del vial interpolar com el complexe d’oficines i serveis Hines a la B-30.
Camí verd
L’entitat proposa que, un cop acceptada l’alternativa a la carretera, els terrenys reservats per a la construcció del vial interpolar es destinin a la creació d’un camí verd que utilitzi l’antiga via dels Ferrocarrils de la Generalitat.
El projecte proposa crear "una via contínua, asfaltada, sense contacte amb la circulació motoritzada, habilitada per a ciclistes, patinadors i vianants". Segons els seus impulsors, el projecte del Camí Verd suposaria un nou tipus de mobilitat, "més respectuosa amb l’entorn i més sana" amb una inciativa concebuda com "un espai de lleure i de mobilitat quotidiana".