Versos visuals per denunciar la inacció política en el desastre del Prestige
29 de gener de 2018 a les 12:22El poeta Santi Borrell presentarà Mar da Morte, llibre sobre el desastre ecològic del Prestige i la inacció de les autoritats, aquest dijous, 1 de febrer, a la sala Granados de la Biblioteca Central de Cerdanyola -19.30 hores- en un acte organitzat per Vespres Literaris.
Mar da morte és un únic llarg poema estructurat en cinc parts diferenciades i al mateix temps un collage de gèneres literaris en què la poesia visual –a l’estil de Joan Brossa- és protagonista, però on hi ha també teatre, periodisme, assaig i un recorregut poètic i històric per un desastre ecològic d’enormes dimensions
El desastre ecològic i la resposta social
El 13 de novembre de 2012 el Prestige, un petrolier que navegava des de Letònia a Gibraltar, es veu colpejat per una tempesta i pateix una fugida d’aigua davant les costes de Galícia. El 19 de novembre, el vaixell es trenca en dos i s’enfonsa, produint una immensa marea negra que arriba imparable a la Costa da Morte, però que va afectar una amplíssima zona que va anar del nord de Portugal a La Vendée, a França. El desastre del Prestige està considerat com la major catàstrofe ecològica en la història de Galícia i però també com la llavor d’una enorme mobilització social i política sota el crit de Nunca Máis i amb el protagonisme absolut de milers de voluntaris arribats de tot l’Estat i fins i tot d’altres territoris europeus per netejar les costes gallegues davant la passivitat de les autoritats espanyoles.
Denúncia política i lloa a la natura
Santi Borrell denuncia la inacció i incompetència dels governs de Galícia i de l’Estat en un poemari que és un cant a la preservació del medi ambient, la bellesa de terra i mar, i també una lloa a la capacitat humana de mobilitzar-se contra la injustícia. La crítica a la societat de consum traspua les pàgines d’un llibre que vol ser, abans de res, una crida a preservar el medi natural.
El llibre s’estructura en cinc parts diferenciades que aborden els moments previs a la tragèdia, quan es coneixen les primeres informacions del perill d’enfonsament amb les crides de socors del vaixell a l’erràtic periple del petrolier deixant anar fuel per tota la costa, l’enfonsament, l’arribada dels primers voluntaris –catalans, per cert-, la incompetència del govern, l’efecte de la marea negra sobre mar i litoral i l’exigència d’unes responsabilitats mai ofertes.
Però en realitat, Mar da Morte és únic poema que colpeja amb paraules i versos però també visualment, alternant cossos i tipus de lletra diferents, idiomes diferents, i símbols i dibuixos en un recorregut indignat que culmina un treball poètic de 15 anys amb la pregunta “Nunca amáis?”
Una altra de les característiques diferenciadores d’aquest poemari és que mentre les pàgines dreta del llibre l’ocupa l’original de Borrell en català, a les pàgines esquerra se’ns ofereix la seva traducció al gallec de la ma del poeta Amauta Castro, resident actualment a Girona.
Tercer poemari de l'autor
Aquest Mar da Morte és el tercer poemari del penedesenc Santi Borrell, després de Els dies a les mans i de Fragments d’una pedra, llibres que Vespres Literaris també va presentar a Cerdanyola. Borrell és també organitzador de diversos festivals de poesia com la Kinzena Poetika de Vilafranca del Penedès o el Festival de Poesia a les Caves de Sant Sadurní d’Anoia. També enòleg, l’autor de Mar da Morte va editar al 2016 La història del Cava, estudi que va rebre el Premi al Millor Llibre d'Història de Vins a nivell mundial (Gourmand Word Cookboo Awards).