Veus solidàries contra el càncer infantil i per la cooperació internacional
9 de desembre de 2011 a les 0:00Cerdanyola viu aquest cap de setmana dos concerts de cant coral de caràcter solidari. El primer, avui divendres, del cor gospel de l’església baptista central de Nova York per construir una escola a Guinea Equatorial. El segon, diumenge, en què les corals de Veus sense Fronteres i el Cor Jove de Sentmenat oferiran un concert a l'Ateneu en favor de l'associació Fadam i la seva lluita en contra del càncer infantil.
Concert en benefici de la investigació del càncer infantil
L'associació de Familiars i Amics d’Àngel Manzanares (Fadam) es va crear l'any 2006 amb l'objectiu d'ajudar a la investigació sobre el càncer infantil. L'entitat es va crear arran de la mort del petit Àngel, amb només sis anys, després d'haver patit 11 operacions al llarg de 4 anys. La família i els amics es van adonar en aquells durs anys de la falta d'ajudes a pares i metges per part de l'Administració. Des d'aleshores, la Fadam ha recollit més de 72.000 euros en diverses iniciatives solidàries.
Les corals de Veus sense Fronteres i el Cor Jove Sentmenat posaran el seu granet de sorra a aquesta lluita el pròxim diumenge amb un concert al teatre de l'Ateneu a partir de les 19 hores. La recaptació es destinarà íntegrament a finançar investigacions sobre els tumors cerebrals en els nens.
Rosa Segarra, portaveu de Veus sense Fronteres, insisteix que recaptar fons per lluitar contra el càncer infantil i assegurar recursos per a la investigació és una tasca que val tots els esforços que siguin necessaris. Rosa Segarra, considera que la recaptació del concert de diumenge igual no és la desitjada o la necessària per afavorir la investigació, però la portaveu de Veus sense Fronteres, una etnitat que fa 6 anys que fa possible compartir l'amor a la música amb la solidaritat amb els altres, creu que és tant important o més la difusió i l’apropament d’aquestes malalties a tota la població.
El president de la Fadam, Antonio Manzanares, denuncia que els recursos destinats a la investigació oncològica infantil minven perquè són malalties minoritàries. Des de l'any 2007, Fadam ha aconseguit més de 72.000 euros que s'han destinat a l'Institut de Recerca de l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron. Manzanares recorda que, a més, de l'entrada per al concert de diumenge, a un preu de 7 euros, l'entitat ha distribuït 42 urnes a diferents punts de la ciutat on la ciutadania pot fer aportacions voluntàries.
El concert compta amb el suport institucional de l'Ajuntament de Cerdanyola. L'alcaldessa de la ciutat, Carme Carmona, ha destacat la importància de les activitats solidàries que es realitzen a la ciutat, especialment les destinades a investigar una malaltia que també afecta a un sector tan vulnerable com és el dels nens.
Entitats lluitadores i solidàries
Un dels principals beneficiaris de l'acció solidària dels darrers anys de la FADAM, que té com a president d'Honor al president de la Generalitat, Artur Mas, ha estat l'hospital de la Vall d'Hebrón de Barcelona. L'esforç de l'entitat feia possible que l'any 2008 s'instal·lès al centre sanitari un aparell per radiar infants amb càncer. El cap del servei d'oncologia pediàtrica de l'hospital i membre del Comitè d'Honor de l'associació Fadam, Josep Sánchez de Toledo, ha assegurat que la tasca d'aquesta entitat ha permès posar en marxa diversos projectes per millorar el diagnòstic i pronòstic i definir millors tractaments en el càncer infantil. La seu de l'associació Fadam està situada al carrer de Les Vinyes número 13B.
Per la seva banda, Veus sense Fronteres va néixer ara fa 6 anys amb la voluntat de transmetre valors solidaris amb la música com a principal vehicle. L'entitat va néixer l’any 2005 al CAP Canaletes quan un grup integrat per personal sanitari va organitzar un concert solidari a la residència de la gent gran de Cerdanyola. A partir d’aquí, la iniciativa es va anar estenent a d’altres ambulatoris del municipi així com de Ripollet i, poc a poc, es van anar integrant persones de Barcelona, Terrassa i Sabadell, entre d’altres poblacions.
Des d’un primer moment es va treballar amb les escoles de la ciutat, que ara aniran rebent l’exposició itinerant que recull part de la tasca feta aquests darrers cinc anys. Les entitats, ja siguin solidàries, esportives o culturals, han estat l’altre gran puntal de la feina realitzada des de Veus sense Fronteres.