Vi, estels i agricultura a Can Coll
14 de juny de 2018 a les 11:30Les jornades La vinya i el vi arriben a Cerdanyola aquest divendres per descobrir al Centre d’Educació Ambiental Can Coll del Parc de Collserola les connexions entre el mon del vi, els astres del cel i l’agricultura -una activitat que no està relacionada amb la Nit d'estels a ca n'Oliver que es celebra també la nit de divendres-.
La masia de Can Coll acollirà aquest divendres 15 de juny, a partir de les 22 hores, la primera de les vetllades del cicle La vinya i el vi a Collserola que es farà al municipi de Cerdanyola. L’associació Bocafoscant oferirà “Vi, glosa i estrelles” acompanyats dels vins de la Cooperativa L’Olivera en el que es presenta com “una petita festa d’olors, colors, sabors i cançons, al voltant del vi”.
L’entitat destaca que Vi, glosa i estrelles és un espectacle lúdic i divulgatiu en què es van descobrint les connexions entre el món del vi i els astres, a través de la cançó amb text improvisat, la divulgació astronòmica, la poesia, els contes i les cançons.
L’activitat es desenvolupa a partir d’un tast de tres o queatre vins. Després de la presentació de cada vi, l’astrònom descobreix alguna de les relacions d’aquest amb el cel de nit: "treballs agronòmics relacionats amb la lluna i els planetes, mitologia celeste i altres observacions i arguments ben suggerents". Tot seguit la glosadora comença a teixir, mitjançant el joc amb les paraules, una tela "que anirà relligant el vi tastat, amb l’astronomia i amb allò que passa entre el públic en aquell precís moment".
Vi, Glosa i Estrelles from bonanitastronomia on Vimeo.
Mireia Mena, cantant tradicional, glosadora i biòloga, i Alexandre Bonanit, divulgador astronòmic, educador ambiental i conta contes, són els responsables de l'espectacle.
Al juliol, el vi dels ibers a ca n'Oliver
D’altra banda, les jornades La vinya i el vi a Collserola tornaran a Cerdanyola el divendres 13 de juliol amb una visita nocturna teatralitzada al Museu i Poblat de Ca n’Oliver. De la mà d’en Bilos, un personatge ibèric que va viure al poblat fa més de 2000 anys, es descobrirà la història del vi a l’antiguitat i fes farà un tast de vins a la romana a la terrassa panoràmica del Museu.
La vinya i el vi a Collserola
Les Jornades La vinya i el vi a Collserola, que arriben enguany a la novena ediciaó amb activitats a 9 municipis diferents del parc, busquen posar en relleu el passat vitivinícola de la serra, un món avui gairebé inexistent.
Durant diversos caps de setmana, entre els mesos de maig i setembre, les activitats programades busquen transportar els visitants per la història i les vivències del passat agrícola de molts masos i masies de Collserola, que han deixat un ric patrimoni construït i una memòria d’usos i costums que cal preservar. El protagonisme de la vinya als vessants assolellats de la serra, va acabar cap als anys 60 del segle passat, havent-hi en aquests moments uns pocs conreus, gairebé testimonials, d’aquest passat.