Viatjar en el temps sense sortir de Cerdanyola
26 de gener de 2016 a les 12:11L'exposició Abans de l'Alba s'ha acomiadat del Museu de Ca n'Oliver amb un itinerari guiat pels diversos jaciments arqueològics que hi ha a Cerdanyola, recollits en un catàleg que posa de manifest la riquesa patrimonial del nostre territori i la recerca feta per dur als nostres dies els milers d'anys que continuen sota els nostres peus.
El viatge pel temps i l'espai sense sortir del nostre municipi va començar al carrer de Paris, on unes obres van deixar a descobert panteons del calcolític amb una valuosa informació sobre el campaniforme. L'itinerari va passar per la UAB i els terrenys del Centre Direccional, a tocar del Sincrotró, un territori de pas i sempre amb presència d'assentaments humans que el fan molt ric per a la investigació arqueològica.
La modificació del paisatge per obra humana va lligada a les troballes arqueològiques. Així, si els terrissers que treballaven a la zona de La Bòbila als anys 40 van treure a la llum restes de la pagesia del neolític, la febre de la construcció va ajudar a descobrir restes funeràries a diversos punts de la ciutat.
El director del Museu de Ca n'Oliver i director de moltes de les excavacions dutes a terme a Cerdanyola, Joan Francès, deixa clar que "ja ningú discuteix la riquesa arqueològica del municipi, un territori força trinxat per abocadors i el propi creixement urbanístic que conté 600 mil anys de la nostra història. I això que fins ara només s'ha treballat a la meitat del terme municipal, quedant encara molt camí per recórrer".
Francès creu important remarcar que "l'estudi de la història no consisteix en recopilar dates, sinó elements de reflexió que es projecten sobre el nostre present, fruit del cúmul d'èxits i fracassos que ens fan com som i dels que hauríem de ser capaços d'aprendre per fer les coses el millor possible".
Durant l'acte de presentació del catàleg Abans de l'Alba, l'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, va insistir en aprendre dels errors del passat, recordant que "només estem de pas pel territori i és el nostre deure pensar molt bé les nostres accions per deixar un municipi net i habitable a les futures generacions".
El director del Consorci del Centre Direccional, Pere Solà, va vincular el passat i el present a la innovació, "la que en el seu moment van significar les sitges impermeables dels ibers que servien per emmagatzemar aliments i garantir la supervivència i la que avui mateix representen les empreses que s'instal•len al Centre Direccional".
L'exposició Abans de l'Alba començarà ara un període d'itinerància que en primer lloc la durà a Sant Cugat i més endavant al Sincrotró Alba.