Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Víctor Amat aconsella desconfiar dels manuals que prometen la felicitat absoluta...
Víctor Amat aconsella desconfiar dels manuals que prometen la felicitat absoluta i el triomf de la voluntat Víctor Amat i Antonia Hidalgo a la presentació de Psicologia Punk

Víctor Amat aconsella desconfiar dels manuals que prometen la felicitat absoluta i el triomf de la voluntat

18 de desembre de 2023 a les 8:56

El psicòleg i psicoterapeuta Víctor Amat ha presentat el seu llibre Autoestima Punk en un acte organitzat per La Constància Factoria Cultural. Amat carrega contra els manual d’autoajuda farcits de frases fetes i solucions màgiques que acaben generant més frustracions.

Autoestima Punk ve a ser la continuació de Psicologia Punk, dos llibres que proposen fugir dels manuals d’autoajuda que prometen la felicitat absoluta i el triomf de la voluntat i donen pistes i plantegen qüestions per aprendre a acceptar-nos sense la necessitat de crear-nos expectatives que potser no es tan greu no complir. Víctor Amat estructura el seu llibre a través de capítols curts que parteixen d’un títol que és una cita, una cançó o una pel·lícula, i que li serveix com punt de partida per desenvolupar les seves idees.

L’acte va transcorre a través de la conversa entre Víctor Amat i Antonia Hidalgo, treballadora social a Badia i veïna de Cerdanyola. Amat va dir que “precisament les persones que treballen en professions poc reconegudes socialment demostren tenir un gran nivell d’autoestima que les fa llevar-se cada matí en funció als seus valors i al seu compromís amb la comunitat i amb la seva consciència”. 

Un dels fils conductors del llibre és dir a les persones que fugin de l’autoestima a prova de bombes que venen tants manuals, “perquè un excés d’autoestima és el millor camí per esdevenir un gilipolles presumptuós, amb un grapat de gent encantada d’haver-se conegut que són un malson per a qualsevol”. 

Amat vol deixar clar que autoestima no és el mateix que l’amor propi, i que “el poder de la voluntat que tot ho fa possible està sobrevalorat”, apel·lant en canvi “a l’esforç per fer alguna cosa que ens il·lusioni i motivi, o que simplement toqui fer-la, i ens eviti entrar en conflicte amb nosaltres mateixos constantment”.

Víctor Amat abomina de l’actitud positiva sobreactuada i creu que “l’empatia rau en pensar i ser conscient que no tothom actua amb un vitalisme desmesurat davant els molts problemes que campen en els nostres dia a dia”. Per a Amat els éssers humans “som l’ambivalència amb potes que rebem constantment missatges contradictoris, i el nostre objectiu hauria de ser anar fent amb el que tenim sense haver d’embarcar-nos en recerques infructuoses d’una felicitat quimèrica que només acaba generant frustració”.

Psicología Punk. Contra el pensamiento positico y naïf, està editada per Vergara i es pot adquirir a les llibreries de Cerdanyola.