Víctor Amela reivindica el triomf d'Ovidi sobre els que negaven a les dones el dret a gaudir del seu propi cos
24 d'octubre de 2014 a les 20:10El Cafè amb Lletres ha canviat d’escenari i ha pujat fins al Museu de Ca n’Oliver per acompanyar l’exposició 'El sexe a l’època romana' amb la presentació del llibre 'Amor contra Roma', segona novel·la del periodista i escriptor Víctor Amela. L’obra combina indagació històrica i ficció per parlar de l’enfrontament entre el totpoderós August, defensor de la Roma més tradicional, i el poeta Ovidi, que amb la seva 'Ars amatoria' reivindica l’orgasme femení i el dret de les dones a gaudir del seu propi cos.
Víctor Amela situa la seva novel·la entre el 12 a.C. i el 18 d.C., període d’esplendor de la pax romana amb l’emperador August convertit en l’home més poderós del món, amb un control absolut de tot el que passa a Roma, fins i tot en la vida privada de les grans famílies, fent i desfent matrimonis per estrictes raons d’Estat. I és en aquests 30 anys d’història en els quals l’obra d’Ovidi, el poeta més popular de la seva època, es converteix en el motor d’una revolució basada en l’amor i el plaer que acaba fixant el model de parella occidental vigent dos mil anys després.
Amela crea el personatge del jove iber Urgídar, que arriba a Roma per ser orador i poeta, convertint-se en deixeble i amic d’Ovidi, que li mostra una nova manera de relacionar-se sentimentalment i sexualment amb les dones. En aquell moment les dones són considerades com una possessió i una mercaderia per establir aliances de poder, que no tenen dret a gaudir del plaer en el sexe, concebut com una prerrogativa exclusivament masculina. Ovidi és el primer a reivindicar l’orgasme femení i en la seva Ars amatoria dóna consells als homes per procurar plaer a les dones, el que molts consideraran poc menys que una blasfèmia i una bogeria.
Víctor Amela considera que "tot i que Ovidi va morir desterrat als confins de l’imperi, lluny de tot el que més estimava, bé podria considerar-se el triomfador moral en el seu combat contra el que representava August, que si bé es pot considerar el creador de les bases jurídiques del matrimoni, és Ovidi qui estableix les bases poètiques d’unes relacions sentimentals de parella que inclouen el respecte mutu i la tendresa". Amela assegura que "és fàcil traçar paral·lelismes entre alguns fets que succeïen a l’antiga Roma i l’actualitat, situacions que es repeteixen al llarg de la Història, com el poder i la corrupció, la hipocresia d’alguns governants i la por dels poderosos a la paraula dels poetes i els intel·lectuals, als que intenten comprar o als que acaben empresonant".
Amor contra Roma, de Víctor Amela està editat en català i en castellà per Ediciones B. La propera cita del Cafè amb Lletres serà el 20 de novembre, a l’espai habitual del MAC Can Domènech, per presentar la novel·la Desig de xocolata conversant amb la seva autora, Care Santos.