Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

Violències invisibles: el maltractament psicològic

Violències invisibles: el maltractament psicològic

28 de novembre de 2014 a les 14:11

Una xerrada organitzada per Dones per la Igualtat tracta sobre un tipus de violència invisible: els maltractaments psicològics.

En la seva exposició, la psicòloga Encarna Marín explica que el maltractament psicològic es basa en comportaments intencionats, executats des d'una posició de poder i encaminats a desvalorar, produir dany psíquic, destruir l'autoestima i reduir la confiança personal. Tot això, a través d’exercir molt control sobre la manera de vestir, el tipus de treball, les sortides, etc. I sobre tot, intentar separar la víctima del seu cercle familiar i amistós, ja que són els primers en observar aquesta conducta permisiva sobre al víctima.

Les conseqüències d’aquesta conducta és que la víctima confon els seus valors, les seves emocions, perd la confiança en si mateixa, fins al punt de creure la pròpia víctima que el problema rau en ella mateixa i es crea una dependència emocional. Aquesta agressivitat va augmentant en freqüència i intensitat i és quan la dona demana ajuda i llavors comença la fase visible.
Martín també destaca que el maltractador acostuma a ser una persona amb grans habilitats socials, ben educats i amables, la qual cosa provoca sorpresa, quan no incredulitat, quan són acusats per la dona.

Després d’aquestes agressions apareix cíclicament l’etapa anomenada de “reconciliació”, on fins i tot la víctima, després de rebre les disculpes per part del maltractador amb plors i el seu penediment, pot arribar a retirar la denúncia, convençuda de que canviarà.

Per Encarna Marín, cal tenir clar que la vida en parella és una decisió voluntària de dues persones per compartir la vida. Una decisió que ha de tenir des de bon començament les seves regles, pactes, drets i deures per igual.

Marín destaca que en l'arrel de la violència contra les dones s'evidencia la diferència de poder que ha propiciat el sistema patriarcal i masclista imperant, i que ha portat a un abús contra la persona més desfavorida en aquest esquema, la dona. Per això, demana a les dones a lluitar contra això i canviar les regles del joc.

Finalment, la membre de Dones per la Igualtat, Isabel Peral, va demanar als joves i no tan joves presents que no deixin que la seva parella controli el mòbil, perquè això també forma part de la seva vida privada.