Visita institucional a l’Ermita de Santa Maria de les Feixes
8 de juny de 2011 a les 0:00Durant la visita s’ha pogut comprovar la millora de l’estat actual de l’edifici en el que s’estan fent diferents actuacions urbanístiques encaminades a eliminar l’estat ruïnós en el que es trobava aquesta joia patrimonial
L’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, acompanyada dels tinents d’alcaldia, Consol Pla, i Josep Tarrés, i del regidor d’Ocupació Javier Montes, així com de representants d’entitats de Cerdanyola, i dels propietaris dels terrenys on està situada l’Ermita de Santa Maria de les Feixes, han visitat el temple en el que s’estan fent treballs de consolidació i restauració de l’edifici.
Tots els visitants han poguts constatar les millores fetes a l’ermita i conèixer de primera mà els objectius finals que, segons comenta l’alcaldessa, passen per continuar els treballs que permetin la recuperació total de Santa Maria de les Feixes. L’alcaldessa assegura que la intenció de l’Ajuntament es poder obrir l’església als ciutadans per a què gaudeixen de l’indret des del punt de vista històric i paisatgístic.
L’any passat, el Servei Municipal d’Ocupació participava en la restauració amb un grup de treballadors que formen part del Pla Extraordinari d’Ocupació Local Impuls Treball. Aquest homes i dones han realitzat treballs de jardineria i de rehabilitació i consolidació dels paraments exteriors de l’edifici així com de prevenció del vandalisme que afecta de manera preocupant aquest monument.
Els treballs fets fins ara, dirigits per l’arquitecta Montserrat Caldés que juntament amb Francisco Lasarta, s’han cofinançat amb l’Ajuntament i Generaliltat.
Treballs de reforma
L’ermita de Santa Maria de les Feixes ha sofert durant els darrers anys un important deteriorament que ha fet témer per la seva conservació. S’havia ensorrat el sostre de la capella lateral nord, havien aparegut forats i esquerdes a la volta de la nau i els morters exteriors estaven molt deteriorats. A tots aquests factors cal afegir la successió d’accions incíviques que han destruït pràcticament el total de la coberta de l’atri. També l’interior ha estat objecte d’actes vandàlics (foc, graffitis, etc).
L’any 2008 la propietat de la finca on es troba i l’Ajuntament van elaborar un avantprojecte que determinava les intervencions prioritàries destinades a aturar el procés de deteriorament i garantir la seva estabilitat estructural. S’ha reparat la coberta de la nau i de les capelles laterals, la reconstrucció del sostre del porxo i la neteja de la vegetació de l’entorn immediat amb un cost de 40.842,90 euros que va ser assumit íntegrament pel propietari.
Per la seva banda l’Ajuntament ha portat a terme la contractació i seguiment de les obres i la recerca de recursos per fer-ho possible La reparació també ha comptat amb un donatiu de 7.250 € del Rotary Club de Cerdanyola.
Història cerdanyolenca
L’ermita de Santa Maria de les Feixes ha rebut al llarg del temps altres noms com el de Nostra Senyora de les Feixes, Mare de Deu de les Feixes i, també, Santa Maria de Canaletes. Aquests noms provenen de la masia de Can Canaletes i de la vall de les Feixes, que és on es troba ubicada.
Santa Maria de les Feixes depenia de la parròquia de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes. Els orígens de l’ermita són mal coneguts donat que la informació que tenim és molt parcial. Hi ha autors que parlen d’una capella originàriament romànica, tot i que de moment, des del punt de vista documental, només es pot afirmar la seva existència en el segle XIV, per tant en època gòtica.
La devoció de la Mare de Déu de les Feixes està documentada des del 1304, encara que les primeres referències concretes a l’edifici daten del 1316 i 1380 quan es van construir dos nous altars. Altres dades documentals posteriors (1486 i 1718) fan referència als ermitans que tenien cura de l’indret.
Durant el segle XVI són diverses les referències de donacions per misses o per reparar l’edifici. A principis de maig s’organitzava una processó en honor dels apòstols Felip i Jaume i els fidels passaven el dia a l’ermita.
L’any 1654 la finca de Can Canaletes va passar en herència a Isidre Bisbe Vidal, de la Companyia de Jesús, el qual en va fer donació al Col·legi de Betlem de Barcelona. Donat que la capella estava dins de la propietat de Canaletes va haver alguns problemes entre els jesuïtes i el bisbat sobre el domini de la capella.
L’any 1767 els jesuïtes foren expulsats d’Espanya i la masia fou venuda en pública subhasta a Magí Negrevernis l’any 1770. L’edifici fou reconstruït l’any 1779, segons consta en una làpida, col·locada en la paret dreta de la nau.
En el segle XVIII tenia un altar barroc presidit per la Mare de Déu i amb Sant Josep i Sant Magí als costats. El juliol de 1936, l’ermita fou cremada i destruït l’altar. Després de la Guerra Civil Espanyola, l’edifici va tenir diverses utilitats: magatzem, corral, etc, que no han contribuït en absolut a la seva conservació.