Visita institucional a l'ermita de Santa Maria de les Feixes
29 de gener de 2013 a les 0:00L'alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, la presidenta del Rotary Club de Cerdanyola, Remei Gómez, l’administrador d’Inversions Divabe, Raúl Díaz-Varela, i la regidora de Cultura, Montserrat Montiel, han comprovat les feines de rehabilitació que s’han fet a l’ermita de Santa Maria de les Feixes.
Durant la visita han pogut comprovar l’estat actual de l’ermita i de les obres de rehabilitació que s’han fet fins ara i que han permès consolidar l’estructura i recuperar l’aspecte exterior que tenia inicialment l’edifici.
Les obres de rehabilitació s’estan fent en diferents fases a causa del cost de la restauració total de l’ermita. En una primera fase es va recuperar la teulada amb l’aportació econòmica de 40.943 euros d’Inversions Divabe, empresa propietària de l’ermita i dels terrenys que l’envolten. En una segona fase s’ha refet l’exterior de l’edifici i s’ha deixat l’interior preparat per a futurs treballs de restauració i recuperació. Aquesta actuació s’ha fet amb l’aportació del Rotary de 7.250 euros i de l’Ajuntament mitjançant diferents Plans d’Ocupació.
Els treballs de restauració de l’ermita han seguint fidelment la documentació arqueològica i la dels paraments exteriors de l’edifici. L’ermita, declarada Bé Cultural d’Interès Local, és un magnífic exemple del barroc rural única a la comarca en haver conservat el patró decoratiu original.
Recuperar l'interior de l'ermita
Finalitzada la visita, l’alcaldessa, Carme Carmona, ha explicat que un cop assegurat i recuperat l’exterior de l’ermita, caldrà seguir explorant fórmules que, mercès a la col·laboració dels agents públics i privats, permetin finalitzar la restauració de l’interior, encara pendent.
Una vegada restaurat l’interior de l’ermita es podrà traslladar la imatge de la Mare de Déu de Santa Maria de les Feixes, obra del l'escultor Josep Garriga que es va realitzar per encàrrec del Rotary Club. La imatge original va desaparèixer a l'inici de la Guerra Civil després d'un incendi a l'altar.
Carme Carmona afegeix que l’entorn de l’ermita ja es podrà visitar aquest any i, en un futur, quan les obres de l’interior estiguin acabades, està previst que l’ermita es pugui obrir el tercer diumenge de cada mes, conjuntament amb l’església de Sant Iscle i el bosc de Can Catà.
L’Ajuntament té previst un calendari de visites guiades a l’entorn de l’ermita que es realitzarà el Dia Internacional dels Museus, per les Jornades Europees de Patrimoni i per l’Aplec de Sant Iscle, a les 11, 12 i 13 hores. La visita també s’inclourà a partit d’ara en l’oferta del Cerdanyola Educa, en el marc de les activitats de coneixement de la Vall de Les Feixes i en la programació de les activitats de la gent gran. De la mateixa manera formarà part dels itineraris concertats i programats per aquesta zona de Collserola.
Dades de l’ermita i el projecte de restauració
L'ermita de Santa Maria de les Feixes, documentada des del 1316, havia quedat abandonada i el pas del temps i algunes accions incíviques, l’havien deixat molt malmesa. Originàriament era un edifici romànic que depenia de l'església parroquial de Sant Iscle. El 1742 va ser reformada per construir l'actual ermita d'estil barroc rural. És de propietat privada i està situada en un espai dotat d'un valor paisatgístic, ecològic, i històric, on s’hi troben ubicats fins a cinc elements inclosos dins de el Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i arqueològic de Cerdanyola del Vallès: la masia de Can Canaletes, la mateixa ermita de Santa Maria de les Feixes, el tram d’aqüeducte romà i els jaciments arqueològics de Can Canaletes i Can Codina. Cal tenir en compte, també, el poblat ibèric del Turó de Ca n’Oliver, situat ben a prop.
Projecte de restauració
El projecte arquitectònic de restauració de l’ermita de Santa Maria de les Feixes va ser encarregat per l’Ajuntament als prestigiosos arquitectes Francisco Asarta (professor a l'Escola d'Arquitectura de Barcelona, membre fundador de la Comissió de Defensa del Patrimoni Arquitectònic Català. L'any 1997 fou guardonat amb el Premi Nacional de Patrimoni Cultural concedit per la Generalitat de Catalunya per la restauració de la Casa Milà) i Montserrat Caldés (membre de l’equip redactor del Pla Director de l’Hospital de Sant Pau i la Santa Creu de Barcelona, entre d’altres projectes) que el van lliurar l’agost de 2001.
L’objectiu era la recuperació total del temple, reparant l’interior i l’exterior, amb la reconstrucció de les teulades, els paraments i el porxo. De la mateixa manera es vol restituir la decoració exterior original, tant la pintada com la ceràmica. El projecte estava lligat a un conveni entre els propietaris i l’Ajuntament que finalment no es va poder realitzar.
A l’any 2006 l’Ajuntament es posa en contacte amb els propietaris que per explorar les vies de resolució del mal estat de l’ermita. Finalment s’arriba a la conclusió que les obres s’han de executar en diverses fases ja que ni la propietat, responsable de la seva conservació, ni l’Ajuntament poden assumir el total de la despesa.
En una primera fase de les obres de rehabilitació s’aborda la restauració de la coberta. Les feines bàsiques del projecte van ser assumides econòmicament per la propietat per un valor de 40.943 € i van ser dirigits per Montserrat Caldés. L’Ajuntament va executar les obres i en va fer el seguiment tècnic.
Un cop finalitzats els treballs de consolidació i neteja de l’edifici s’ha dut a terme la restauració dels paraments, porxo i decoració de l’ermita amb l’aportació econòmica de 7.250 euros del Rotary Club de Cerdanyola i amb l’aportació que fa l’Ajuntament a través del Servei Local d’Ocupació.