Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Visites guiades a l’església Vella de Sant Martí i la part antiga del cementiri
Visites guiades a l’església Vella de Sant Martí i la part antiga del cementiri

Visites guiades a l’església Vella de Sant Martí i la part antiga del cementiri

14 de març de 2006 a les 0:00

L’Oficina de Patrimoni de l’Ajuntament ha programat dues visites guiades a l’església Vella de Sant Martí i a la part antiga del cementiri municipal dins el programa de visites als espais museïtzats de la població que configuren el Museu de Cerdanyola.

Durant la primera visita a l’església Vella, prevista pel diumenge, 19 de març, els participants, acompanyats per una guia, podran entrar a l’interior de l’edifici, sense passar l’àrea del cor, per veure l’exposició sobre la història de la parròquia i l’església de Sant Martí. L’activitat acabarà amb un recorregut per la part antiga del cementiri, on es podran contemplar alguns monuments funeraris d’interès artístic, propietat d’algunes de les principals famílies pageses de Cerdanyola que van fer construir el temple.

L’església Vella i el cementiri

Cerdanyola ha tingut tres esglésies dedicades a Sant Martí. La primera es van construir en algun lloc indeterminat a prop de la masia de Can Coll durant l’edat mitjana. A finals del segle XVI, els caps de família de Cerdanyola i els senyors del castell de Sant Marçal, a instàncies del bisbe de Barcelona, van decidir construir un temple a la plana., l’església Vella que es la que es visitarà el diumenge 19 de març. A començaments del XX es va aixecar, entre els dos barris del jove poble de Cerdanyola, un nou temple, l’actual església parroquial. Les esglésies de Sant Martí de Cerdanyola són, doncs, un reflex de les pautes de poblament que han adoptat els habitants del terme des de fa mil anys i dels diferents estils artístics que s’han desenvolupat al llarg d’aquest temps.

L’església Vella de Sant Martí és un edifici de tradició gòtica amb elements renaixentistes construïda entre finals del segle XVI i començaments del XVII. L’església, com passa amb la majoria de temples, ha estat reformada en diverses ocasions i ha estat malmesa durant els diferents conflictes bèl·lics que s’han succeït al llarg dels segles, especialment durant la Guerra Civil Espanyola. Des de l’any passat una escola taller hi està treballant i, fins ara, ha restaurant algunes de les parts de l’edifici més malmeses i ha rehabilitat l’antiga capella del cementiri.