Viure una sexualitat plena i plaent sense tabús
13 de desembre de 2016 a les 15:07Tots i totes tenim les nostres discapacitats en el terreny de la sexualitat, una part important de la nostra vida en la qual encara toca trencar molts tabús i moltes pors i cal aprendre a desvincular relació sexual de penetració, obrint-se a una eròtica que eixampli l'horitzó del plaer.
Una taula rodona sobre sexualitat va tancar els actes commemoratius del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat a Cerdanyola deixant clar que en el sexe, com en la majoria de coses a la vida, només s'aprèn practicant i obrint la ment. L'excusa de la trobada celebrada a l'Espai Enric Granados de la Biblioteca Central va ser la presentació del llibre de Francesc Granja Viure el sexe. L'home que aprengué a vibrar.
Francesc Granja era director d'una multinacional quan va patir un accident d'automòbil que el va deixar en una cadira de rodes. Els problemes per mantenir relacions sexuals tal com les havia practicat sempre, basades en el procés estímul, erecció i penetració, el va posar en un camí "on vaig descobrir una nova sexualitat sense finalitats, en la qual els petons i les carícies adquirien una nova dimensió".
La psicòloga i pedagoga Carme Riu, presidenta de l'associació Dones no Estàndards, va denunciar la doble violència que pateixen les dones considerades no estàndards, "com a dones i com a dones amb una discapacitat que les fa sortir-se del model normatiu imperant fixat pel patriarcat". Riu va apel·lar a trencar tabús i va deixar clar que "les persones discapacitades no són ésser asexuats, sinó capaces de gaudir d'una sexualitat plena que les persones considerades normals es perden, animant-les a tenir noves experiències".
Francisco Clemente, de l'associació Tots Vàlids, i Víctor Cortada, estudiant de periodisme de la UAB, van parlar des de la seva pròpia experiència de com cal fugir dels rols socials establerts per acabar vivint en plena consciència d'un mateix.
El pedagog terapèutic i periodista Albert Castro, va carregar contra l'educació d'una societat heterosexual masclista i la tradició jueva cristiana que "gairebé criminalitza el sexe i el plaer si no és amb fins reproductius". Es per això que considera que "tots i totes acabem essent discapacitats en el terreny d'una sexualitat que requereix una llibertat a la que semblem renunciar".
Marc Badia, psicòleg del Grup Catalònia, va explicar que en el món de la discapacitat psíquica en el qual treballa, "es tracta la sexualitat com un dret més, sempre tractat en positiu, una via al plaer que ha de superar models restrictius i basar-se en el respecte a la diferència".