Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Vols ser voluntari per observar les papallones del parc del Turonet?
Vols ser voluntari per observar les papallones del parc del Turonet? Imatge d'una papallona (Foto mBMS)

Vols ser voluntari per observar les papallones del parc del Turonet?

28 de maig de 2024 a les 10:37

L’Observatori Metropolità de Papallones (mBMS) és una iniciativa de ciència ciutadana que pretén millorar el coneixement de la biodiversitat dels parcs i les platges de l’àrea metropolitana de Barcelona

L’Observatori Metropolità de Papallones busca persones voluntàries per participar en el projecte de ciència ciutadana per fer un cens de papallones a diferents municipis. Aquests censos són molt importants, ja que les papallones són uns bioindicadors de la qualitat ambiental de l'entornEls voluntaris i voluntàries de l’mBMS fan almenys una visita cada quinze dies aproximadament a un (o diversos) parcs o platges dels proposats fins al 30 de novembre. Es tracta de comptar i identificar les papallones observades. L’Observatori inclou 26 parcs i cinc platges de l’àrea metropolitana de Barcelona, entre aquests parc Turonet.

Les dades obtingudes es treballen per dues institucions científiques: CREAF i Institut Metròpoli i se’n pot fer un seguiment de les papallones dels parcs i platges metropolitans, grans desconeguts en el terreny científic, però que acullen molta biodiversitat i tenen un gran valor socioambiental. L’estudi representa un laboratori per provar estratègies per millorar l’abundància i diversitat d’aquest grup d’insectes en aquests espais.

L’Observatori s’emmarca en el Pla de millora de la biodiversitat dels parcs i les platges. Aquests espais metropolitans sovint ocupen una posició intermèdia entre el teixit urbà metropolità i els grans espais naturals. Malgrat que són uns grans desconeguts a nivell científic, acullen molta biodiversitat i tenen un gran valor socioambiental. Poden tenir, a més, un paper destacat en la connectivitat ecològica del territori, ja que faciliten l’entrada de fauna nativa salvatge a les ciutats. Per això, l’estudi vol seguir les papallones d’aquests espais metropolitans i ser a la vegada un laboratori per provar estratègies per millorar l’abundància i diversitat d’aquest grup d’insectes.