Voluntaris per la llengua: 10 anys d'amor pel català
21 d'octubre de 2013 a les 14:10El programa Voluntaris per la llengua porta 10 anys creant parelles entre persones que volen aprendre a parlar el català i persones que volen ajudar a que altres n'aprenguin. Divendres es celebrava aquesta dècada de foment de l'ús de la llengua en un acte al MAC-Can Domènech de reconeixement als membres d'aquestes parelles, les entitats col·laboradores i els comerços que el patrocinen. Enriquiment personal, cohesió social o reforçament identitari són altres avantatges d'un programa que és efectiu des de la informalitat d'una conversa de cafè.
Els voluntaris per la llengua i les entitats col.laboradores de Cerdanyola fan un balanç molt satisfactori d'aquesta iniciativa que posa en contacte a persones que tenen coneixements bàsics de català amb catalanoparlants que volen fomentar l'ús de la llengua. Aquests contactes entre la parella lingüística es fa en contextos reals de forma relaxada, per tal que els aprenents es decideixin a parlar català a la vida qüotidiana.
Pilar Zamorano, membre del Banc del Temps, entitat col.laboradora fa quatre anys que té un grup de conversa. Zamorano és també, de forma individual, voluntària per la llengua des dels inicis d'aquest programa i el balanç és totalment satisfactori. Pepe Ruiz és membre de Veu pròpia, una associació de nous catalans, que destaca la importància que els catalanoparlants no abandonin la llengua al parlar amb nouvinguts. Ruiz explica que per a molts dels immigrants això és rebut com un rebuig i una falta de respecte, no com una mostra d'educació.
La coordinadora del programa Voluntaris per la llengua del Consorci per la Normalització Lingüística, Ana Gallego, indica que en aquests 10 anys s'han creat més de 78.000 parelles a Catalunya i n'hi ha prop de 3.000 entitats i comerços col.laboradors i el programa s'ha exportat a d'altres autonomies i d'altres països. Maria del Mar Viera, presidenta del Consell de Centre del Consorci per la Normalització Lingüística Vallès Occidental 3, manifesta que el programa ha tingut sempre èxit i n'hi ha hagut anys amb més de 300 parelles al nostre àmbit. Viera remarca la figura del voluntari com a eina fonamental pel desenvolupament social i cultural dels municipis i un valor afegit per fomentar la llengua.
L'acte va comptar també amb la presència de l'alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, i el batlle de Ripollet, Juan Parralejo. Carmona posa de manifest la importancia d'aquest programa en el foment del català i destaca els atacs que està rebent la immersió lingüística. L'alcaldessa remarca que els Voluntaris per la llengua han estat 10 anys de sentiment per la llengua i una identitat de ciutat i de país.
La jornada va suposar un reconeixement explícit a totes les persones, els comerços i les entitats que han participat en Voluntaris per la llengua i que dia a dia vetllen per la bona salut del català. Un cop acabat aquest reconeixement es va projectar un vídeo amb les imatges més representatives d'aquests 10 anys.