Vuit tones de residus es van recollir a la Collserola de Cerdanyola durant l'any passat
1 de juliol de 2025 a les 5:50Un total de 7.981 kg de residus es van recollir als 9 punts de neteja ordinaris i les 6 actuacions extraordinàries per abocaments incontrolats realitzades durant 2024 a la part del Parc Natural de Collserola que correspon al municipi de Cerdanyola. En total, es van recollir més de 77 tones de residus al conjunt de Collserola.
El Consorci del Parc Natural de Collserola destina gairebé 250.000 € a l’any en la neteja dels espais d’ús públic, i una part important s’ha de destinar a la retirada i gestió dels abocaments incontrolats. Hi ha 71 punts de neteja repartits entre aparcaments, àrees d’estada i de lleure, camins i carreteres, equipaments, fonts, miradors i portes del Parc. A aquest circuit de neteja, s’hi afegeix un altre circuit que contempla el pas per les diferents carreteres i camins del Parc, i que cobreix uns 45 km de neteja dels marges i vorals. A més de la neteja diària, quan es té coneixement d’un abocament, se li dona caràcter extraordinari i tractament d’urgència.
7.981 kg de residus recollits al terme de Cerdanyola
L’any 2024 es van retirar 77 tones de deixalles a l’interior del Parc Natural. D’aquesta quantitat, 7.436 kg de residus es van recollir als 9 punts de neteja ordinària situats a Cerdanyola, mentre que es van recollir 545 kg més en un total de 6 intervencions extraordinàries realitzades al nostre municipi.
En total, als 71 punts de neteja ordinaris es van recollir 68.091 kg de deixalles i destaca especialment que el 23,3% del total (15.913 kg) corresponen a un únic punt: l’àrea de lleure de Sant Pere Màrtir a Esplugues de Llobregat. El 46,3% del total de kg recollits en neteges ordinàries té lloc en el conjunt de les 7 àrees de lleure del Parc Natural. Des del Consorci expliquen que en aquest llistat destaquen també els miradors (27,7% del total de deixalles recollides ordinàriament) i les àrees d’estada i entrades de Parc (15,8% del total de deixalles recollides ordinàriament).
Pel que fa a les intervencions de neteja extraordinàries, es van recollir un total de 8.920 kg de deixalles han estat recollides en 61 actuacions. El 44% de les intervencions extraordinàries tenen lloc al municipi de Barcelona, però el Consorci de Collserola subratlla també, com a força significatives pel que fa a quantitat de residus retirats, les neteges extraordinàries als municipis de Montcada i Reixac i Sant Feliu de Llobregat (2.016 kg i 1.750 kg, respectivament).
Abocament de pneumàtics
El Parc de Collserola ha fet públiques aquestes dades coincidint amb la detecció d’un gran abocament de pneumàtics molt a prop del passeig de les aigües, al terme de Barcelona, destacant que es tracta d’una infracció ambiental greu que pot ser constitutiva de delicte ecològic. La detecció d’aquest abocament es va produir el 6 de juny i va continuar fins el dia 13. Des del Consorci expliquen que la investigació policial per cercar indicis i trobar els responsables d’aquests fets es va allargar uns dies i fins que no va concloure no es van poder retirar els residus abocats, cosa que ja es va iniciar la setmana passada. El cost de la retirada d’aquest abocament serà de més de 6.000 €, “donada la dificultat d’accés a la zona” que obliga a retirar els pneumàtics de forma manual fins a poder-los situar a un punt amb possibilitat d’accés per part de la maquinària.
Els responsables del Parc Natural remarquen que, “malauradament, aquest no és un fet aïllat sinó que es va repetint al llarg del temps”, ja que amb freqüència apareixen a la serra un nombre important d’abocaments de runa, mobles i materials diversos com la fibra de vidre. L’últim gran abocament de pneumàtics al Parc Natural es va produir l’any 2022 a un espai proper al Cementiri de Collserola. En aquell cas va ser a la zona de Can Catà.
Els gestors del Parc de Collserola indiquen que alguns d’aquests materials abocats són considerats residus especials, és a dir, que poden comportar un cert perill si es manipulen. El productor d’aquests residus hauria de portar-los a un gestor de residus autoritzat i pagar el cost del seu desmantellament o reciclatge. En lloc d’això, el que passa massa vegades és que el productor dels residus els aboca al medi natural i s’estalvia el cost econòmic però impactant greument sobre el territori.
Conseqüències ambientals greus
L’abocament al medi natural de residus té conseqüències ambientals greus, pot afectar la fauna, pot contaminar el sòl i les aigües pluvials i freàtiques, pot ser un punt d’inici d’un gran incendi forestal i té un gran impacte visual pel paisatge per a les persones visitants. Alhora, i especialment en el cas dels pneumàtics, poden convertir-se en focus importants de cria de mosquits.
El Parc Natural de Collserola és un espai natural on es prohibeix l’abocament i l’abandonament dels residus, el seu dipòsit o emmagatzematge i qualsevol altra actuació sense la corresponent autorització d’acord amb l’article 24 de la normativa del Pla Especial de Protecció del Medi Natural i del Paisatge del Parc (PEPNAT).