Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Xavier Bobés: ‘el teatre és una possibilitat d’aprendre històries que no s’han d...
Xavier Bobés: ‘el teatre és una possibilitat d’aprendre històries que no s’han d’oblidar’ El mar. Visión de unos ninos que no la han visto nunca (Foto de David Ruano)

Xavier Bobés: ‘el teatre és una possibilitat d’aprendre històries que no s’han d’oblidar’

18 de gener de 2024 a les 12:36

Xavier Bobés, coautor d’ El mar. Visión de unos niños que no lo han visto nunca, reivindica la vigència de la tasca d’Antoni Benaiges i els mestres vocacionals. L’obra que homenatja un mestre de la II República afusellat els primers dies de la Guerra Civil i la petjada en el seu alumnat d’un poble de Burgos obre aquest 19 de gener la programació professional del teatre Ateneu del 2024.

Audios

18-01-2024 Entrevista amb Xavier Bobés

L’alumnat d’Antoni Benaiges a l’escola de Bañuelos de Bureba, un petit poble de Burgos, va escriure un quadern escolar al gener de 1936 que es titulava El mar. Visión de unos niños que no lo han visto nunca. El mestre els va prometre que aquell mateix estiu els portaria a Catalunya perquè coneguessin el mar. No va poder complir la promesa: el 25 de juliol de 1936, pocs dies després de l’inici de la Guerra Civil, Benaiges és afusellat.

Aquella història és la que hi ha al darrera de l’obra teatral que inicia, aquest 19 de gener, la programació professional del teatre Ateneu d’aquest 2024 i que du per títol, precisament, El mar. Visión de unos niños que no lo han visto nunca, amb direcció i autoria de Xavier Bobés i Alberto Conejero.

Xavier Bobés subratlla que es tracta d’una història “commovedora” que era molt necessari explicar, la d’un mestre amb vocació “excepcional” que s’ha de reivindicar en un exercici de memòria històrica. Bobés explica que tot el material general per Benaiges i els seus alumnes en només dos cursos “era preciós”, tant des del punt de vista poètic i literari com documental, i que calia “compartir la seva manera d’entendre la vida i una pedagogia sense jerarquies” que és vigent avui en dia.

L’obra, amb el mateix Bobés i Sergi Torrecilla a l’escenari, proposa un dispositiu en el que els objectes, el poema i el material documental conviuen sense jerarquies. Bobés apunta que aquesta combinació de “teatre d’objectes i teatre poètic, de possibilitats visuals i literàries”, conviuen a un muntatge evocador.

La companyia representarà a l’Ateneu de Cerdanyola l’obra pocs dies després d’arribar de Xile on han representat El mar. Visión de unos niños que no lo han visto nunca a ciutats com Santiago o Antofagasta. Bobés explica que el públic es sentia molt identificat amb l’obra perquè al país sudamericà també han patit la desaparició de mestres o la pèrdua de drets d’un dia a l’altre. 

Bobès va denunciar el juliol passat la censura rebuda per part de l'Ajuntament de Briviesca, a Burgos, que va cancel·lar la representació del muntatge després de canviar de color polític al govern municipal. El nou alcalde, del PP; va afirmar que el problema no era ideològic sinó d'espai. 

El codirector i coautor de l’obra defensa el poder transformador del teatre tot destacant que a aquesta obra fan d’intermediaris entre el mestre i els alumnes i recordant que tots, “tant adults com nens”, estem “aprenent constantment”. Per a Bobés, el teatre és una possibilitat d’aprenentage” i és necessari que no s’oblidin aquesta història perquè les coses “no es tornin a repetir”.

El mar. Visión de unos ninos que no la han visto nunca es representarà al teatre Ateneu aquest divendres 19 de gener a les 20 hores. Les entrades es poden comprar a: cliqueu.

Es dona la circumstància que la història d'Antoni Benaiges té un altre lligam cerdanyolenc. Als ultims anys, la figura d'aquest mestre que va prometre al mar ha estat recuperada al llibre Desenterrant el silenci: Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar, de Francesc Escribano, Sergi Bernal, Queralt Solé i Francisco Ferrandiz; el documental El retratista, d’Alberto Bougleux i Sergi Bernal; la pel·lícula de Patrícia Font El maestro que prometió el mar, actualment en cartellera; i la cançó I el mar esperant, dels cerdanyolencs Ramon Sauló i Manel Gil.