Xavier Moret redescubreix la serra a 'Collserola, pas a pas'
25 de maig de 2005 a les 0:00L’escriptor i periodista Xavier Moret remarca el profund desconeixement que hi ha sobre el Parc de Collserola entre els habitants de les poblacions que, com Cerdanyola, tenen una part del seu municipi dins de la serra. Moret ha destacat en la presentació del seu últim llibre, Collserola pas a pas, que les ciutats, especialment Barcelona, "ha viscut d'esquena a Collserola com abans ho feia al mar". La presentació s'ha realitzat al Centre d'Educació Ambiental de Can Coll, a la Collserola cerdanyolenca.
El llibre, editat per la Diputació de Barcelona, prologat per Josep M. Espinàs i amb fotografies de Pepe Navarro, és el resultat de 8 dies de caminar per la serra i parlar amb la gent i vol donar a conèixer la riquesa natural que suposa un parc que l’autor considera força desconegut per la ciutadania. Entre els racons de Collserola que Moret camina i redescobreix hi ha la masia de Can Coll, la Flor de Maig, Can Codina, Can Catà o l'església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes.
Moret remarca que el llibre vol recollir la riquesa natural, paisatgística, humana i cultura d'un parc que compta amb una fauna i boscos molt importants, masies i ermites amb molta història, racons amagats, i una rellevant presència humana amb molts veïns que no necessiten la ciutat, amb excursionistes i amants de l’esport.
L'escriptor, qui remarca la importància de la fotografia al llibre, indica que hi ha racons de gran bellesa força desconeguts i que la conservació del patrimoni arquitectònic és gran des de la constitució del Parc de Collserola i després de dècades en que es va fer malbé. Ara, Xavier Moret considera que cal tenir cura de la serra i no posar més infrastructures viàries que significarien "més nyaps com la cicatriu que representen els túnels de Vallvidrera". L'escriptor considera que Collserola està "bé de salut però més val no tocar-la més".
Per la seva banda, el diputat d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Josep Mayoral, afirma que Collserola pas a pas respon a una triple vocació de la Diputació: l'aposta per la proximitat i l'arrelament al territori; l'interès en la publicació de llibres de qualitat; i l'aposta per la conservació dels espais naturals. En aquest sentit, Mayoral destaca que actualment la Diputació cogestiona amb els Ajuntaments més de 7.000 hectàrees d'espais naturals per garantir la seva supervivència "com espais vius oberts a la gent" i reclama que el Pla Territorial Metropolità sigui respectuós amb el medi ambient i amb una ordenació territorial que vagi en contra d'una ocupació excessiva del sòl.
El director-gerent del Parc de Collserola, Marià Martí, manifesta que el llibre de Moret i Navarro ha de servir per difondre entre la ciutadania la riquesa que suposa la serra.