Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Xerrada a ca n'Oliver per conèixer la lluita de les dones per l'oportunitat de v...
Xerrada a ca n'Oliver per conèixer la lluita de les dones per l'oportunitat de viure

Xerrada a ca n'Oliver per conèixer la lluita de les dones per l'oportunitat de viure

23 de gener de 2014 a les 13:01

En el marc de l’exposició "La lluita per l’oportunitat de viure" que es pot veure al museu i poblat ibèric de ca n’Oliver fins al 23 de febrer, aquesta tarda, a les 18,30h, es farà una conferència a càrrec de la comissària de la mostra, Isabel Segura.

La lluita per l'oportunitat de viure és el nom de la primera exposició de l'any al museu de Ca n'Oliver, una mostra que apropa els canvis socials de 1931 a 1978 des de la perspectiva de les dones. L'exposició, organitzada per l'Institut Català de les Dones i el Memorial Democràtic, es complementa amb material cedit per famílies de Cerdanyola que exposen també aquests canvis a la nostra ciutat.

La mostra explica les transformacions a velocitat de vertigen de la dècada dels anys trenta del segle XX amb la transformació que suposa la Segona República en les relacions entre la ciutadania i les institucions públiques, i també les relacions entre els sexes. A través dels plafons "La segona República: Una oportunitat", "Quan la vida perd valor. La guerra civil", "Quan viure és sobreviure. Franquisme" i "Construint la democràcia" es fa un repàs als avenços i retrocessos en la lluita per la igualtat d'oportunitats.

L'exposició aborda els canvis culturals de l'època amb unes dones convençudes de la seva capacitat emancipadora són alguns dels aspectes destacats de la primera part de la mostra que ressegueix la crueltat de la guerra civil; la dura i fosca etapa de la dictadura franquista i les conseqüències especialment funestes per a les dones; i el moment d'esperança i canvi que van suposar els primers anys de la democràcia fins a les primeres eleccions.

Els diferents plafons de què consta l'exposició estan complementats amb decoracions i vitrines amb material propi del museu d'història de Cerdanyola cedit per famílies de la ciutat. L'objectiu és contextualitzar l'època i explicar-la millor, com comenta Marta Argelagués, tècnica del Servei de Patrimoni Cultural.

L'exposició comptarà amb visites guiades tots els dijous i dissabtes a les 18.30 hores i hi haurà una autoguia per visitar la mostra en família amb activitats per fer entre pares i fills. A més, el museu i poblat de ca n'Oliver ha preparat un seguit d'activitats complementàries gratuïtes com la conferència d’aquesta tarda; la taula rodona amb testimonis de dones cerdanyolenques exposant aquests canvis socials el dia 30 de gener a les 18,30h; i la sortida a Sabadell el diumenge 9 de febrer per visitar l'aeròdrom i les coves de Sant Oleguer, unes coves on van viure moltes famílies immigrades durant la postguerra i fins ben entrada la dècada dels anys 60.

Al febrer al museu i poblat ibèric de ca n'Oliver es farà un taller de guarniments ibèrics; al març, una demostració de metodologia arqueològica; a l'abril, un taller sobre tecnologia prehistòrica; al maig es farà una visita nocturna amb tast ibèric; i el mes de juny serà el moment de la visita teatralitzada.