Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Víctimes exposen la querella argentina sobre el Franquisme
Víctimes exposen la querella argentina sobre el Franquisme

Víctimes exposen la querella argentina sobre el Franquisme

4 de març de 2015 a les 13:02

La xerrada, que començarà a les 19,30h, es fa en el marc de l'exposició Memòria Democràtica. Un passat per a no oblidar que es pot veure a la sala d'exposicions fins al 15 de març. Felipe Moreno, víctima de pressumptes tortures policials de l'època, serà el ponent del col.loqui.

En el marc de l’exposició Memoria democràtica a Tarragona. Un passat per a no oblidar l’Ateneu acull aquest dimecres, a les 19,30h, la xerrada-col·loqui Querella Argentina contra els crims del franquisme, a càrrec de Felipe Moreno, querellant i víctima de presumptes tortures comeses per l’exinspector de la policia franquista  Antonio González Pacheco, conegut com a “Billy el Niño”.

El 14 de abril de 2010 es va interposar una querella davant dels tribunals de justícia de la República Argentina amb l’objectiu d’investigar els crims comesos pels integrants de la dictadura franquista, identificar als seus responsables i sancionar-los penalment.  La querella va ser presentada per familiars d’assassinats i desapareguts durant la dictadura i diverses associacions espanyoles i argentines.

Felipe Moreno indica que tot i que la querella pugui tenir contingut polític, es tracta “d’un procés judicial penal que reivindica la veritat, la justícia i tota la reparació dels crims del franquisme”. Moreno afegeix que el que volen “és la nul·litat de tots els processos jurídics oberts, tant militars com d’ordre públic”.

El querellant, detingut al 1975 a Madrid, assegura que la Transició no va ser tan modèlica com s’ha explicat durant aquestes dècades ja que no es va fer cap neteja del funcionariat del règim i molts dels jutges, militars i inspectors policials actuals són familiars dels antics servidors del franquisme.

Felipe Moreno explicarà la seva experiència personal quan a l’octubre de 1975 va ser detingut per  la Brigada Central de Investigación Política i va ser torturat durant tres dies. Havia anat a Madrid per veure quina era la situació d’alguns companys també detinguts. El van enviar a la presó a una cel·la de càstig, incomunicat i sense passar cap control forense. Allà va romandre durant tres mesos per ordre del jutge militar i finalment va ser alliberat.

En el marc de la mateixa exposició, aquest divendres, està prevista la realització d’una altra xerrada “Recuperant la Memòria Democràtica a Tarragona, 1939-1948”, a càrrec de Montserrat Giné, també a les 19,30h.