Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

XI Cap de Setmana Ibèric a Ca n’Oliver

XI Cap de Setmana Ibèric a Ca n’Oliver

28 de setembre de 2011 a les 0:00

Un any més es realitza el Cap de Setmana Ibèric que aplega tots els jaciments ibèrics catalans que integren la Ruta dels Ibers, un projecte de turisme cultural que promou el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC).

El Cap de Setmana Ibèric té com a objectius principals promoure la Ruta dels Ibers i difondre la cultura ibèrica a Catalunya. Enguany s’han programat una gran diversitat d’activitats que giraran al voltant del tema central que han triat tots els jaciments, les innovacions culturals i tecnològiques a l’època ibèrica. Els ibers van desenvolupar importants aportacions relacionades amb la metal·lúrgia del ferro, el descobriment del torn de ceràmica o l’escriptura.

Les activitats programades per dissabte i diumenge inclouen jornades de portes obertes al Museu i al Poblat, una visita teatralitzada amb el Bilos i la Betinin, dos personatges ibers que ens explicaran les principals activitats artesanals que es feien a Ca n’Oliver, una visita guiada amb el director de les excavacions, tallers per a infants, la salutació amb miralls amb els poblats laietans del Puigcastellar de Santa Coloma i Les Maleses de Montcada i un tast d’aliments i productes ibèrics.

L’exposició permanent del museu, amb més de 500 objectes, es pot considerar de les millors del país pels materials d’època ibèrica. Ofereix un recorregut per la cultura ibèrica de la Laietània i de Ca n’Oliver amb el suport de recursos multimèdia que mostren diversos aspectes de la vida dels ibers.

Dissabte 1 d’octubre, a les 19 hores, el Museu de Ca n’Oliver fa un any i per celebrar-ho es presentarà el documental El Poblat Ibèric de Can Oliver, de Diego Bravo, que recull el procés de filmació dels audiovisuals de l’exposició permanent del Museu i que ha estat presentat i seleccionat al XI Festival Internacional de Cine Arqueológico del Bidasoa (Irún).

Els audiovisuals es van filmar amb una vintena de voluntaris de Cerdanyola, dels 2 al 87 anys. En les filmacions es recreen diversos aspectes de la cultura ibèrica i de la vida quotidiana dels ibers com teixir, moldre cereal, preparar pa i coure'l en un forn. També s’han filmat escenes amb especialistes en les que es representa un ritual de la incineració, l'intercanvi comercial o de lluita. La recreació infogràfica es va realitzar seguint la informació que han generat les excavacions, el que permet donar una imatge prou fidel i acurada del poblat de Ca n’Oliver al segle III A.C.