Xiscnèfils recupera la figura d'en Miquel Porter i Moix amb una exposició
25 de febrer de 2015 a les 11:59L'Ateneu de Cultura acull a partir del proper 4 de març l'exposició 'Tot recordant Miquel Porter i Moix', organitzada per cineclub Xiscnèfils com a cloenda dels actes del seu XXè aniversari. L'exposició vol ser un reconeixement obligat a una de les persones que de forma més decidida va contribuir al creixement del moviment del cineclubisme català.
Audios
25-02-2015 Jordi Mena
Tot recordant Miquel Porter i Moix, que es podrà visitar del 4 al 16 de març al vestíbul i del 17 al 29 a la Sala d'Exposicions, és un homenatge a una persona no prou reconeguda en la seva tasca de reconstrucció cultural de Catalunya, després dels anys foscos de la dictadura, i amb una vinculació especial a Cerdanyola on es van celebrar uns premis de curtmetratges sota el seu nom, i que ell sempre va presidir de forma altruista.
El membre de Xiscnèfils, Jordi Mena, explica que glossar la persona d’en Miquel Porter i Moix és parlar de la cultura catalana en les seves diverses variants: cofundador de la revista literària en català Curial, al 1949; creador amb Ricard Salvat i Helena Estellés del Teatre Viu i l’Agrupació Dramàtica de Barcelona, orígens del teatre català contemporani; cantant i impulsor d’Els Setze Jutges, un bressol de la cançó catalana d’avui... També va fer una tasca ingent per recollir el patrimoni fílmic de Catalunya, impulsant la Filmoteca Nacional de Catalunya. Historiador, especialista en cinema català i rus, ha escrit llibres que en són referència. Docent i catedràtic a la Universitat de Barcelona i un gran impulsor de la Universitat Catalana d’Estiu. Va ser militant actiu al Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament de Catalunya i diputat republicà als anys 80. Un veritable humanista renaixentista, ciutadà de la república de la llibertat i del bon humor.
L’exposició s'inaugurarà a les 20 hores amb la presència d'un dels fills d'en Miquel Porter i Moix, en Martí Porter, i es complementarà amb les projeccions, els dies 17 i 24, dels films Esmalt i betum. Memòria cinematogràfica de Catalunya, un treball realitzat per l'equip de la Filmoteca de Catalunya i L'esperit del 45, de Ken Loach.