Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Xurxo Borrazás participa al club de lectura de la Irmandade O Botafumeiro
Xurxo Borrazás participa al club de lectura de la Irmandade O Botafumeiro

Xurxo Borrazás participa al club de lectura de la Irmandade O Botafumeiro

29 de novembre de 2005 a les 0:00

L'escriptor Xurxo Borrazás participava ahir al club de lectura de la Irmandade O Botafumeiro de Cerdanyola que ahir abordava el comentari d'una de les seves novel.les, Criminal, premi de la Crítica de 1994. Borrazás va destacar com a molt positiva la tasca que es realitza des de l'entitat en favor de la literatura vista com experiència col.lectiva i reflexiva.

Borrazás, que ahir també oferia una conferència a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), remarca que el més important d'una novel.la és triar una bona història, ja que és com "comprar una casa on importen molts aspectes i t'has de sentir còmode perquè hi viuràs els dos o tres anys que triguis en escriure-la". L'autor manifesta que la tècnica literària és una "qüestió d'ofici", però que l'important és la història i uns personatges que et permetin aprofundir en una psicologia determinada. Per això assegura que els personatges que més li agraden són "extrems, marginals o d'una alta cultura, però sempre amb un desarrelament psicològic que et permet conèixer millor l'essència de l'ésser humà".

El bon moment de la literatura gallega

Xurxo Borrazás, autor d'altres títols destacats com Eu é  o Ser ou non, remarca el bon moment que travessa la literatura gallega amb noms molt destacats -com els de Manuel Rivas  o Suso de Toro entre els més populars-, però molt especialment amb una varietat temàtica i de gèneres molt diversa que la situa al nivell de qualsevol altra literatura europea.

L'escriptor de Carballo lamenta que sigui una literatura força desconeguda a l'Estat i amb poques traduccions a llengües com el castellà. Per trencar aquesta barrera, Borrazás confia més en què la ciutadania se n'adoni de la riquesa cultural que suposa la diversitat de llengües i literatures que no pas en les ajudes que pugui oferir l'Estat per tal de donar a conèixer les obres escrites en gallec.