Bellaterra es proposa reduir les emissions de CO2
2 de desembre de 2019 a les 11:29Cada veí de Bellaterra emet 6,6 tones d'emissions de CO2 l'any superant la mitjana espanyola de 5,7 tones. Segons un estudi elaborat per alumnes de màster de l'Escola d'Arquitectura de Terrassa, les reduccions a Bellaterra s'haurien de reduir fins a 0,6 tones per persona i any.
Audios
02-12-2019 Josep Maria Riba
02-12-2019 Entrevista amb Josep Maria Riba, president UVVBellaterra
Cada veí de Bellaterra emet 6,6 tones d'emissions de CO2 l'any superant la mitjana espanyola de 5,7 tones. Aquestes xifres són encara més negatives si tenim en compte que la generació hauria de ser de 0’6 tones de CO2 per persona i any si es vol mitigar el canvi climàtic. Així es desprèn de l'estudi elaborat per alumnes de l'Escola d'Arquitectura del Vallès (ETSAV), amb la col·laboració de la Unió de Veïns de Bellaterra.
Poder arribar a les 0,6 tones és un repte força difícil però força beneficiós ja que Bellaterra podria aconseguir reduir la seva petjada de carboni un 67%. El president de la Unió de Veïns, Josep Maria Riba, explica que les xifres a Bellaterra són molt elevades però inferiors a nivell europeu que se situen al voltant de 8 i 9 tones per persona i any. Riba assegura que, malgrat bona part dels veïns de la zona són sensibles a la problemàtica, fer una reducció tant elevada suposa un esforç molt important que ha de començar per un canvi d'hàbits en el dia a dia de cadascun dels veïns.
Bellaterra és una urbanització en la que les cases estan disseminades i hi ha un gran consum energètic però les conclusions de l’estudi confirmen que Bellaterra pot reduir emissions; i ho pot fer de diferents maneres. Abans de rehabilitar les cases per aconseguir una major eficiència es poden aplicar mesures molt més ràpides i senzilles com fer servir unes estances a l'estiu i unes altres a l'hivern, disposar de calefacció per zones o canviar certs hàbits de reg dels jardins. Però no només a les llars es poden fer coses perquè l'estudi assenyala que, en l'actualitat, les emissions vinculades a l'alimentació, el consum energètic i la mobilitat suposen més de 2/3 del total de la petjada de carboni de Bellaterra. En aquest sentit, l’informe apunta que ser vegetarià i alimentar-se a través d'un sistema d'hort comunitari, aconseguiria reduir la petjada de carboni de l'alimentació dels bellaterrencs aproximadament un 35%.
Fer comunitat i sensibilitzar els veïns
Josep Maria Riba també destaca una altra de les conclusions de l'estudi i és que fer comunitat i compartir espais i recursos pot ajudar, i molt, a fer col·lectiu l'esforç i la sensibilització envers la necessitat de reduir emissions.
El 2018 la Unió de Veïns va signar un conveni de col·laboració amb l’ETSAV per poder realitzar un Estudi de dependència del carboni dels edificis de Bellaterra. Els estudiants del Màster Universitari en Intervenció Sostenible en el Medi Construït van visitar 40 edificis de la zona durant el curs passat per diagnosticar l’habitabilitat i les emissions de Bellaterra i proposar un conjunt articulat d’estratègies i propostes d’actuació. L’objectiu és fer un pla de reducció de la petjada de carboni que permeti un menor consum i per tant, menys emissions.
La Unió de veïns està molt conscienciada però, segons Josep Maria Riba, hi ha un problema a Bellaterra i és que cadascú "viu al seu castell" i no es preocupa gaire per la urbanització i costa arribar a ells. Els més sensibles han quedat impactats i veuen la necessitat de fer coses però hi ha tot un seguit de famílies de les quals desconeixen el seu posicionament al respecte.
Riba afirma que si volem reduir petjada de carboni, ho podem fer però s'han de canviar hàbits, s'ha de fer un esforç i s'ha de compartir més amb els veïns aquest repte.