Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Tallers per impulsar hàbits saludables d'alimentació amb autoestima
Tallers per impulsar hàbits saludables d'alimentació amb autoestima

Tallers per impulsar hàbits saludables d'alimentació amb autoestima

10 de febrer de 2015 a les 10:52

L'Ajuntament i l'Associació contra l'anorèxia i la bulímia promouen una campanya als instituts de protecció davant els trastorns de conducta alimentària, afavorint una autoestima saludable i una imatge corporal positiva.

Audios

10-02-2015 Cristina Carretero. Tallers a Cerdanyola

10-02-2015 Entrevista amb Cristina Carretero

L’associació contra anorèxia i la bulímia (ACAB) està realitzant als instituts de Cerdanyola tallers i xerrades que pretenen promoure els principals factors de protecció davant els trastorns de conducta alimentària, afavorint una autoestima saludable i una imatge corporal positiva.

La campanya, organitzada per l'Ajuntament de Cerdanyola, es realitza amb l’objectiu d’aconseguir una transformació d'hàbits socials. Maria Reina, regidora de Salut Pública, considera important treballar aquests canvis, "especialment d'aquells relacionats amb l'ideal de bellesa actual (irreal e inabastable), la pressió social i mediàtica, a més dels mals hàbits alimentaris i el sedentarisme". Reina indica que tots aquests factors comporten un risc per a la salut física i psíquica "i en algunes ocasions, poden provocar malalties com anorèxia nerviosa, bulímia nerviosa, sobreprès i obesitat".

Malalties greus

L’anorèxia, la bulímia i els trastorns atípics (com vigorèxia, ortorèxia o els trastorns per afartament) sovint s’inicien a través d’una pèrdua de pes voluntària, que esdevé incontrolable fins  arribar al punt  que la persona, acaba perdent el control sobre el cos, la ment i la conducta. L’únic objectiu d’aquest malalt o malalta es aprimar-se, però mai no s’aprima prou. S’aïlla, es torna insegura/r i la seva autoestima baixa. Tot sovint la persona  es nega a reconèixer que alguna cosa va malament.

La psicòloga Cristina Carretero, directora del programa  prevenció de l'ACAB, destaca que els transtorns de conducta alimentària són malalties mentals greus que no suposen només una alteració alimentària i de pes, sinó sobretot una insatisfacció personal amb un mateix que afecta a un 5% de les noies d'entre 12 i 24 anys.

Carretero remarca la importància d'una detecció precoç d'aquestes malalties i indica que per això es fan campanyes amb Ajuntaments i centres educatius amb l'objectiu que joves, docents i familiars estiguin més informats.

Tallers i xerrades

M'agrado tal i com sóc és el nom d'alguns dels tallers que es realitzen a Cerdanyola. La psicòloga de l'ACAB manifesta que aquest programa treballa factors de satisfacció corporal i general i contra la falsa autoestima. A més, un treball posterior es fa amb els tutors per fer un seguiment de les persones que s'hagi detectat que tenen risc de patir aquests trastorns i buscar un diagnòstic especialitzat si és necessari. Cristina Carretero manifesta que la reacció dels joves que assisteixen a aquests tallers i xerrades és majoritàriament molt positiva. La psicòloga destaca que molts dels afectats prefereixen parlar amb un especialista abans que fer un primer contacte amb la família i que també hi ha molts amics que ajuden explicant la situació.

 L’ACAB (Associació contra anorexia i la bulímia) està realitzant als instituts de Cerdanyola diferents intervencions relacionades amb el tema  :

  •  S’ha  organitzat a l’institut Jaume Mimó una sessió de formació ofertada a totes les AMPES de la ciutat. L’objectiu principal d’aquesta xerrada era oferir eines per tal  que mares i pares puguin detectar, afrontar i prevenir un trastorn del comportament alimentari tant en infants com en adolescents. 
  • Al mateix temps es va organitzar una xerrada a l’institut Pere Calders adreçada a 90 alumnes de 1r i 2n de  Batxillerat.
  • Al llarg de tot el curs escolar s’estan realitzen uns tallers adreçats  a 3r de l’ ESO amb el nom “El gabinet del Dr. Frankenstein”. Aquesta actuació arriba a un total de  244 alumnes del institut Banús, Jaume Mimó i Pere Calders.

Aquests tallers i xerrades pretenen promoure els principals factors de protecció davant  els trastorns de conducta alimentària, afavorint una autoestima saludable i una imatge corporal positiva.

Galeria d'imatges